Kansainväliset kilpailut uppopallossa

110603-N-AD372-308 PANAMA CITY, Fla. (June 3, 2011) Students at the Naval Diving and Salvage Training Center play underwater football to cool down after physical training. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist Abraham Essenmacher/Released)

Uppopallossa on kilpailtu kansainvälisesti jo muutaman vuosikymmenen ajan. Laji keksittiin Euroopassa, joten siellä oli aluksi eniten kiinnostusta kilpailuja kohtaan. Euroopan sisäisiä suuria mestaruuskilpailuita alettiin järjestää aikuisille vuonna 1978 ja junioritasolle vuonna 1986. Junioritasolla pelaavat alle 21-vuotiaat. Kansalliset kilpailut alkoivat jo aiemmin Saksassa. Suomeen laji saapui hieman aiemmin, noin vuonna 1975. Maailmanmestaruuksista on kilpailtu vuodesta 1986 saakka. Erilaisia cup-kilpailuja on useita eri maissa joka vuosi.

Euroopan liiga on edelleen tärkeä kilpailu uppopallossa. Siihen osallistuivat alun perin Euroopan parhaat uppopallokerhot, jotka olivat Ruotsin Malmö, Tanskan Flipper, Norjan Molde ja Ruotsin Betta. Ensimmäisen Euroliigan voitti paras kolmesta kierroksesta, eli Norjan Molde. Euroliigan luominen oli tärkeä askel uppopallolle. Siitä tuli mediatuote, joka yhdistää pitkäikäiset joukkueet, hyväksytyt ja ajan suhteen testatut säännöt, tehokkaan tuomaripelin sekä monimutkaisen vedenalaisen videointijärjestelmän. Euroliiga oli ensimmäinen uppopalloturnaus ja kykeni kilpailemaan muiden suosittujen urheilulajien kanssa.

Muita kansainvälisiä kilpailuja ovat EM-tason lisäksi PM- ja MM-ottelut. Molempia on kaikissa sarjoissa: sekä nuorille että aikuisille. Lisäksi on useita erilaisia cup-kilpailuja ja tapahtumia. Suomen kovimmat kilpailijat ovat Saksa, Norja, Tanska ja Ruotsi. Lisäksi Kolumbia on menestynyt maailmanmestaruuskilpailuissa hyvin. Vuoden 2015 MM-kisat pidettiin Kolumbiassa. Suomen joukkue on matkustanut ympäri maailmaa kilpailemassa – kisoja on järjestetty myös Helsingissä. Suomen miesten joukkue on kerännyt kokoon enemmän mitaleita kuin naisten joukkue. Myös juniorit ovat pärjänneet hyvin kansainvälisissä kilpailuissa.

Kilpailuissa pelaa useita pelaajia, jotka ovat olleet aktiivisia kilpailuissa jopa 20 vuoden ajan. Pelaajat kestävät pidempään, koska vedessä loukkaantumisriski on pienempi. Lajissa kilpaillaan useissa maissa kuten Australiassa, Englannissa, Kolumbiassa, Pohjoismaissa ja Yhdysvalloissa. Pohjoismaissa lajilla on kuitenkin erityisen vahva harrastajapohja. Niissä laji on saavuttanut huomattavan paljon suosiota.

Suomen joukkue treenaa kansainvälisiä kilpailua varten ahkerasti osallistumalla myös kotimaisiin kilpailuihin, joita on useita. Hauska laji houkuttelee puoleensa jatkuvasti uusia pelaajia, jotka innostuvat usein myös kilpailemisesta. Kilpailla voikin junioritasosta alkaen. Treenata ja harrastaa voi seuroissa ympäri Suomen. Uppopalloliitto pitää listaa kilpailuista ja tapahtumista sekä kotimaassa että ulkomailla.