Kuka voi pelata uppopalloa

Uppopallo vaikuttaa rankalta fyysisen luonteensa vuoksi, mutta ei kannata antaa ennakkoluulojen pelottaa. Vaikka laji onkin haastava ja fyysinen, vedessä on helppo liikkua ja loukkaantumisriski on minimaalinen. Tämä näkyy harrastajatoiminnassa, jossa ovat edustettuina kaikki tasot junioreista senioreihin.

kid-1142785_960_720Uppopallo sopii lapsille, koska se kehittää uimataitoja monipuolisesti, on hauskaa ja auttaa oppimaan taktiikasta. Laji on taktinen, koska siinä sukelletaan vain 10-40 sekunnin pituisina aikoina, loppuaika pitää osata päättää, milloin on oikea hetki hyökätä tai puolustaa. Se kehittää pelisilmää ja arviointikykyä. Uppopallo on myös erittäin fyysinen laji, joten se kehittää lapsen kuntoa monipuolisesti. Kilpailuja ei lapsille ole, koska se olisi liian vaativaa, mutta nuoret pääsevät kilpailemaan juniorisarjassa.

Laji sopii myös aikuisille, sekä miehille että naisille. Se kehittää kehon voimaa, nopeutta ja kestävyyttä monipuolisesti ja tarjoaa mukavan sosiaalisen harrastuksen. Mikäli tykkää kilpailla, on laji täydellinen valinta. Se on intensiivinen ja fyysinen kilpailulaji, joka vaatii pelaajiltaan omistautumista ja täysillä pelaamista. Uppopallo on hauska tapa kehittää kuntoa, ja tarjoaa kaikki fyysisen lajin hyvät puolet ilman niitä huonoja puolia. Loukkaantumisriski on matala, joten lajia voi myös harrastaa silloin, kun esimerkiksi lenkkeily on liian rankkaa keholle. Vesi pehmentää kehoon kohdistuvia iskuja ja paineita, jolloin urheilusta saa kaiken irti minimiriskillä.

Tämän vuoksi myös seniorit voivat harrastaa uppopalloa. Moni agressiivinen maalaji, kuten rugby tai koripallo voivat vaatia liikoja keholta ja laittaa etenkin nivelet ja jänteet koetukselle. Uppopallossa voi kuitenkin harrastaa intensiivisesti pienemmällä loukkaantumisriskillä.

Lajin harrastamiseen voi aiheuttaa rajoituksia heikko uimataito, klooriallergia tai fyysinen kunto. Uimataitoa ja kuntoa voi parantaa, mikäli haluaa harrastaa lajia, mutta jos uimahallista uinti aiheuttaa iho- tai hengitystieoireita, voi harrastaminen olla vaikeaa. Mikäli omalla paikkakunnalla ei ole seuraa tai syväaltaista uima-allasta, ei lajia myöskään pysty harrastamaan.

Fyysisiä rajoitteita lajin harrastamiselle on kuitenkin vähän. Seuroja on useita, joten jos uskoo, että saattaa kärsiä jostain rajoitteesta, kannattaa tarkistaa paikallisen seuran kanssa. Toiminta on hyvin aktiivista Suomessa, joten monenlaiset ihmisryhmät ja rajoitteet on otettu siinä huomioon.