Mikä tekee uppopallon pallosta erikoisen

4000Uppopalloa kehitettäessä todettiin, että uppoava pallo olisi paljon parempi kuin kelluva pallo. Pallon on myös liikuttava sulavasti vedessä oltava helppo kuljettaa, joten liian painava se ei voi olla. Liian painava pallo tekisi pelistä hyvin erilaisen. Kevyt, mutta uppoava pallo tekee pelistä rugbymäisemmän, sillä pelaajien ei tarvitse keskittyä sen raahaamiseen. Pallon koko on myös tärkeä. Jalkapallo esimerkiksi on liian suuri ollakseen käytännöllinen, joten pelissä käytetään samankokoista palloa kuin vesipoolossa.

Pallo on joko mustavalkoinen tai kokonaan punainen. Sen tulee upota, joten sen on oltava painavampi kuin vesi, jossa peliä pelataan. Tämän vuoksi ilmalla täytetyt pallot eivät kelpaa; niitä on mahdoton hallita veden alla ja ne pyrkivät aina nousemaan pintaan. Uppopallossa käytettävä pallo täytetäänkin suolavedellä. Suolaveden tiheys on suurempi kuin makean veden joten sillä täytettynä pallo uppoaa. Uppoamisnopeutta voidaan hallita jonkin verran suolan määrän avulla. Enemmän suolaa saa pallon uppoamaan nopeammin. Yleisesti käytetty uppoamisnopeus on noin metri sekunnissa. Palloa voi heittää noin 2-3 metriä ennen kuin veden vastus pysäyttää sen.

Pallon kehitti uppopallon keksijä, saksalainen Ludwig von Bersuda. Hän harrasti sukellusta, ja oli jo pitkään leikkinyt veden alla pelattavan pelin idealla. Pallo oli kuitenkin yksi suurimpia kysymyksiä lajin toteutukseen. Hän keksi täyttää pallon suolavedellä ja näin ratkaista kelluvuuden ongelman.

Vaikka peliä pelataan usein sekajoukkueissa, niin etenkin ammattilaistasolla on mies- ja naisjoukkueet. Ne käyttävät hieman erikokoisia palloja. Naisten peleissä käytetty pallo on kooltaan 500 millimetriä, eli hieman keilapalloa pienempi, ja miesten peleissä käytetty pallo on puolestaan 530 millimetriä. Sekajoukkuepeleissä käytetään tavallisesti jälkimmäistä eli suurempaa mallia.

Palloa ei niin vain voi löytää mistä tahansa supermarketista. Sen voi ostaa tai tilata internetin kautta joko tyhjänä tai valmiiksi täytettynä aihepiiriin erikoistuneista kaupoista. Tyhjän pallon voi täyttää tavallista jalkapumppua käyttämällä.

Pallo tekee uppopallosta uppopallon. Sen ominaisuudet on tarkkaan mietitty lajiin sopiviksi, ja sen liikkeet tekevät lajista jännittävän. Pallon voi ottaa kiinni tai syöttää eteen, taakse, sivuille, ylös tai alas. Tämä tekee lajista todella kolmeulotteisen.