Mitä eroa on rugbyllä ja uppopallolla

Scrum-1Rugby ja uppopallo liitetään toisiinsa englannin kielisen nimen underwater rugby, tai UW-rugby, perusteella, ja fyysisen puolen vuoksi. Peleissä on kieltämättä joitain samankaltaisuuksia, mutta ne ovat niin erilaisia, että niitä tuskin voi verratakaan. Suomessa rugbyä ei pelata kovin paljon, sillä se on ulkolaji, ja vaatii ruohokentän, joten sen harjoittelu on talvisin hankalaa. Talviolosuhteissa rugby ei ole maailman kätevin laji.

Uppopalloa voi sen sijaan harrastaa vuoden ympäri uimahallissa. Suomalaiset ovat uimarikansaa, sillä lukuiset vesistöt maassamme tekevät taidosta elintärkeän. Käytännön hyödyn lisäksi uiminen on hauskaa ja helppo tapa pysyä kunnossa. Myös kiinnostus sukellusta kohtaan maassamme on suuri, vaikka näyttäviä koralliriuttoja ei löydykään.

Tämä onkin tärkein ero näiden kahden lajin välillä. Toista pelataan vedessä, toista maalla. Tämä muuttaa lähes kaiken lajissa olennaisesti. Vedessä liikutaan erilailla, joten siinä ei voi tehdä kaikkea samoin kuin rugbyssä, eivätkä välineetkään voi olla samat. Tämän vuoksi säännöt ja varusteet poikkeavat huomattavasti.

Rugbyssä ei käytetä koria maalien tekemiseen, vaan pelaaja juoksee pallon kanssa. Uppopallossa sen sijaan pallo pitää saada koriin, joka sijaitsee vastustajan päädyn keskellä. Tästä piirteestä tulee mieleen koripallo, mutta uppopallossa koria voi suojata vain vartalolla, ei käsin kuten koripallossa. Myös rugbyssä puolustus pelaa hieman erilailla.

Rugbyssä ei käytetä paljon varusteita, mutta uppopallo vaatii räpylät, maskin, snorkkelin ja lakin, jossa on korvasuojat. Nämä auttavat vedessä liikkumista ja suojaavat pelaajaa jonkin verran. Myös pallo on peleissä erilainen. Rugbypallon sijaan uppopallossa käytetään saman tyyppistä kumista palloa kuin vesipoolossa. Sen sisällä on suolavettä. Tämä mahdollistaa pallon uppoamisen ja liikkumisen veden alla. Näin uppopallossa voi myös pelata kolmiulotteisesti perinteisten eteen-, taakse- ja sivusuuntien lisäksi myös ylös ja alas.

Yksi olennaisista eroista on myös loukkaantumisriski. Rugby on fyysinen ja vaativa peli, jossa juostaan taklataan ja tartutaan toisiin pelaajiin. Näin tehdään myös uppopallossa, mutta vesi tekee lajista huomattavasti turvallisemman. Suurin riski uppopallossa ovat revähdykset, joita voi syntyä, jos ei lämmittele kunnolla ennen peliä.

UW-rugby ja maalla pelattava rugby eivät siis ole kovin samanlaisia nimistään huolimatta.