Mitä on uppopallo

539px-UW-rugby_match_1Uppopallo tai UW-rugby on saksalaisten kehittämä nopea ja taktinen kontaktilaji. Suomessa lajia on pelattu 70-luvulta saakka, ja Suomen joukkue on saavuttanut kansainvälistä menestystäkin. Laji vaatii syvän altaan, ja sitä pelataankin yleensä uimahallien hyppyaltaissa. Peliä pelataa yleensä noin neljän metrin syvyydessä. Pelissä joukkueet yrittävät saada suolavedellä täytetyn uppoavan pallon vastustajan maaliin, joka sijaitsee altaan pohjassa, keskellä takareunaa. Sitä pidetään kovana lajina, sillä se on hyvin fyysinen ja raskas.

Joukkueessa on 15 pelaajaa, joista 6 on yhtäaikaa kentällä. Kenttä on yleensä uimahyppyallas, sillä uppopalloa pelataan 3-5 metrin syvyydessä. Taktisen pelistä tekee etenkin se, että pelaajien on välillä tultava pinnalle ottamaan happea. Sukellukset kestävät yleensä noin 5-15 sekuntia. Vaihdot ovat lentäviä kuten jääkiekossa. Tilanteet muuttuvat nopeasti, ja tarkkana on oltava koko ajan. Pallo on täytetty suolavedellä, joten se uppoaa. Lisäksi pelaajat käyttävät varusteinaan maskia, korvasuojuksista uimalakkia, räpylöitä ja snorkkelia.

Kolmiulotteisuutensa vuoksi uppopallo on hyvin haastavaa. Se on taktinen peli, jossa sekä vastustaja että pallo voivat tulla mistä suunnasta vain. Uppopallossa voidaan käyttää normaalien oikea-, vasen-, eteen- ja taakse –suuntien lisäksi myös ylös- ja alas-suuntia. Tämä tekee siitä mielenkiintoisen ja intensiivisen harrastuksen. Saksalaiset sukelluskerhot käyttivät lajia treenaamiseen 60-luvulla.

Vaikka uppopallo on luonteeltaan erittäin fyysinen ja vaativa laji, siinä tapahtuu loukkaantumisia hyvin harvoin. Vesi pehmentää kehoon kohdistuvia iskuja ja rasitusta, joten esimerkiksi lihaksiin ja jänteisiin kohdistuva fyysinen rasitus on huomattavasti pienempi kuin maalla pelattavissa lajeissa.

Lajissa kilpaillaan sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla. Kotimaassa on SM-otteluita, sekä lukuisia cup-kilpailuja. Kansainvälisiä kilpailuja on EM-, PM- ja MM-tasolla. Suomen joukkue on menestynyt kaikissa ja kuuluu maailman aktiivisimpiin uppopalloa pelaaviin maihin.

Suomi kuuluu Euroopan huippumaihin uppopallossa, ja täällä onkin lukuisia mahdollisuuksia lajin harrastamiseen. Sitä pelataan hyvin aktiivisesti sukellusseuroissa ympäri Suomen, ja joukkueita löytyy myös junioreille ja senioreille. Laji sopii kaikenikäisille. Nuorille järjestetään myös leirejä. Kunto kehittyy samaan tahtiin, kun lajia harrastaa. Koska sitä harrastetaan vedessä, se on lempeä keholle fyysisestä luonteestaan huolimatta.