Miten perustaa oma uppopallojoukkue

Uppopallojoukkueita on ympäri Suomea, joten oman joukkueen perustaminen ei välttämättä ole tarpeen. Seuroja, joilla löytyy valmista ammattitaitoa ja mainetta, on useita. Jos kuitenkin pitää lajista paljon tai pelaa ystäväjoukon kesken, voi laittaa oman joukkueen pystyyn. Joukkueen perustamisen monimutkaisuus riippuu siitä, millä tasolla haluaa pelata.

Joukkueen voi yrittää perustaa seuran sisällä. Seuroilla on yleensä omat joukkueensa, mutta riittävän motivaation ja puhetaitojen avulla voi olla mahdollista saada oma joukkue pystyyn. On seuroja, jotka ovat tällaiselle kehitykselle avoimempia kuin toiset. Jos sinulla on hyvä tiimi, jonka kanssa tykkäät pelata voi olla perustaminen hankalampaa seuran sisällä. Jos haluat perustaa joukkueen, joka suunnattu tietylle ihmisryhmälle, kuten äideille, senioreille, maahanmuuttajille tai junioreille, on joukkueen perustaminen yleensä helpompaa, etenkin jos paljon kiinnostuneita jäseniä on.

swedish_uwr-teamLisäksi joukkuetta varten voi pistää pystyyn oman seuran. Seuran perustaminen melko yksinkertaista – sitä varten tarvitsee vain perustaa ja rekisteröidä yhdistys. Perustamista varten on yhdistyksessä oltava kolme jäsentä, jotka voivat olla joko luonnollisia henkilöitä tai oikeustoimikelpoisia yrityksiä. Heidän on liityttävä jäseniksi ja allekirjoitettava yhdistyksen perustamiskirja. Yhdistystä perustettaessa on laadittava perustuskirja perustamiskokouksessa sekä yhdistyksen säännöt, joiden on oltava lain mukaisia. Sen jälkeen yhdistyksen voi rekisteröidä, jos haluaa lailliset oikeudet sen nimeen.

Kun yhdistys on muodostettu, voi sen sisällä perustaa joukkueen tai useitakin joukkueita. Näillä joukkueilla voi kilpailla esimerkiksi kansallisella tasolla, cup- ja SM-kilpailuissa, joita järjestetään pitkin vuotta ympäri Etelä-Suomea. Tämä voi aiheuttaa haasteita Pohjois-Suomen seuroille matkakustannusten ja –aikojen suhteen, mutta mikäli harrastajapohjaa ja kiinnostuneita löytyy, kannattaa seuran perustaminen myös sinne.

Joukkueen perustaminen ei siis välttämättä ole kovin monimutkaista, jos motivaatiota riittää. On monta tapaa laittaa pystyyn oma uppopallojoukkue, ja virallisten teiden lisäksi voi tehdä epävirallisen joukkueen esimerkiksi työpaikan tiimille tai kaveriporukalle. Kilpailuja varten joutuu kuitenkin usein rekisteröitymään tai muutoin virallistamaan joukkueensa. Jos myös kaipaa lisää pelaajia joukkueeseensa, seuran perustaminen ei ole huono idea, sillä se houkuttelee uusia ihmisiä kokeilemaan lajia tai liittymään mukaan. Yhdistysten paljous Suomessa ei ole turha ilmiö, vaan se palvelee monia ihmisiä ja ryhmiä.