Miten Suomi valmistautuu uppopalloturnauksiin

Camilo%20Diaz%20Underwater%20RugbyUppopallo on toistaiseksi suhteellisen pieni laji, eikä sitä oteta mukaan esimerkiksi olympialaisiin. Pienuutensa vuoksi laji on edelleen suhteellisen amatööripohjainen eikä siinä liiku paljon rahaa. Tämä rajoittaa monien joukkueiden valmistautumista ja kilpailuihin osallistumista jonkin verran. Suomessa tämä on tärkeä tekijä uppopallon saralla.

Suomella on maajoukkueet sekä naisille, miehille että nuorille. Kaikki pelaavat useissa kansainvälisissä kilpailuissa ja ovat saavuttaneet menestystäkin. Pohjoismaissa uppopallon taso on korkea, ja lajia harrastetaan aktiivisesti. Rajoituksia kuitenkin aiheuttavat aika- ja rahavaatimukset, joita lajiin riittyy. Koska laji on amatööripohjainen, eivät pelaajat pelaa tai treenaa ammatikseen täyspäiväisesti, kuten monessa muussa suuremmassa lajissa. Monella joukkueen pelaajista on työ, johon he ovat sitoutuneita, ja uppopallo on heidän harrastuksensa. Osa kuitenkin tienaa elantoa myös valmentamalla ja organisoimalla kisoja.

Aika on siis tiukalla toisinaan, ja treenin on siksi oltava tehokasta ja tarkoituksenmukaista. Suomen uppopallomaajoukkueilla on kuitenkin valmentajia, joilla on vuosikymmenien kokemus lajista, ja jotka ovat saavuttaneet paljon menestystä kansainvälisestikin. Raha on toinen rajoituksia asettava tekijä. Koska uppopallo on pienehkö laji, joutuvat pelaajat usein maksamaan ainakin osan kisamatkastaan itse. Tämän vuoksi esimerkiksi kisamatkat kauemmas eivät aina kannata. Suomen miesten maajoukkue ei aika-, raha- ja treeniongelmien vuoksi lähtenyt viimeisiin MM-kisoihin, joista jäi pois monta muutakin maajoukkuetta sijainnin hankaluuden vuoksi.

Paras tapa valmistautua uppopalloturnauksiin on tiukka treeni osaavan valmentajan johdolla sekä kotimaiset kilpailut. Oikeanlainen ruokavalio, terveet elämäntavat ja säännöllinen harjoittelu tekevät ihmeitä. Kun jokaisen pelaajan yksilölliset ominaisuudet ovat kunnossa ja yhteispeli kulkee moitteettomasti, ovat voitonmahdollisuudet suuret. Suomi on menestynyt sekä PM-, EM- että MM-kilpailuissa, mutta menestys vaihtelee huomattavasti. Se ei ole ollut erityisen tasaista. Ajan käyttäminen treenaamiseen auttaisi saavuttamaan tavoitteet tasaisesti.

Menestykseen ei ole oikotietä. Jokaisen joukkueen on tehtävä runsaasti töitä voittojen eteen, ja sekä itsekuri, motivaatio että joukkuehenki ovat tarpeen, jotta mitalisijoille päästään. Motivaatio on kaikkein tärkein, sillä se saa asettamaan uppopallon prioriteettien joukkoon sekä toteuttamaan muun menestystä varten tarvittavan työn. Suomen joukkue tekee töitä parhaansa mukaan seuraavan tittelin takaamiseksi.