Naisten uppopallomaajoukkue

Suomessa myös naisilla on oma edustusjoukkueensa uppopallossa. Se muodostuu kovimmista uppopallon pelaajista Suomessa ja kantaa nimeä Vedenneidot. Viimeksi naiset pelasivat vuoden 2015 MM-kisoissa. Mitaleita ei tullut – joukkue hävisi Kolumbialle, mutta ehkä seuraavalla kerralla kovan treenin jälkeen Suomen naiset pääsevät palkintopallille. Muissa kilpailuissa menestystä joukkueelle on tullut.

tumblr_nhpq9mD0nx1u3xblpo1_500Naisten maajoukkue on ollut olemassa hieman vähemmän aikaa kuin miesten vastaava, eikä naisten kilpailuja ole pelattu yhtä pitkään kuin seka- tai miesten kilpailuja. Sekajoukkuekilpailut ovat uppopallossa yleisiä. Niitä on edelleen monissa turnauksissa ympäri maailman, ja osalla maista on vain sekajoukkue edustamassa. Suomella on kuitenkin sekä naisten että miesten maajoukkueet.

Kolumbiassa pelannut joukkue oli seuraava: Irina Viippola, Jenni Hyvärinen, Kira Suomalainen, Elina Salmela, Saija Jokinen, Heli Koskinen, Jasmin Tuovinen, Ella Parviainen, Oona Tuuri, Mari Pesola, Seda Ilksöz, Nelly Holmbäck, Mira Seppänen ja Sirpa Törrönen. Kokoonpano vaihtee jonkin verran kisoittain. Osa pelaajista on ollut mukana joukkueessa jo useiden vuosien ajan. Pelaajia otetaan joukkueeseen joka puolelta Suomea monista eri seuroista ja useista eri ikäluokista. Tärkeintä ovat taidot ja motivaatio. Joukkuetta valmentaa uppopallokonkari Juhani Honkanen.

Naiset joukkueessa osaavat pääsääntöisesti pelata kaikkia paikkoja, mutta heillä on myös pelipaikkansa. Hyvä pelaaja hallitsee kaikki pelipaikat, jotta voi vaihtaa tarvittaessa ja osata samaistua vastustajien liikkeisiin. Uppopallo on intensiivinen laji, jossa pelipaikan vaihtaminen ei ole ennenkuulumatonta.

Joukkueelle on tullut menestystä jo PM-kisoissa. Vuoden 2013 PM-ottelussa Norjan Sandefjordissa Vedenneidot sai hopeaa, ja vuonna 2014 Suomen Turussa järjestetyissä PM-kisoissa joukkue ylsi pronssille. Kilpailu on kovaa, ja joukkueen pahimmat vastustajat ovat Ruotsi, Norja, Tanska ja Saksa. Ne kuuluvat maailman parhaisiin uppopallomaihin, ja ovat saaneet kokoon useita mitaleita vuosien varrella naisten otteluissa. EM-tasolla Suomen naisten joukkue voitti viimeksi 1993.

Suomen naisten maajoukkue edustaa ahkerasti sosiaalisessa mediassa ja kerää tukijoita. Sillä blogi, joka auttaa seuraamaan valmistautumista erilaisiin kilpailuihin ja joukkueen menestystä, leirejä ja treenejä. Blogi ja sosiaalisessa mediassa näkyminen tekevät lajista hieman helppotajuisemman niille, jotka eivät sitä tunne.