Slovakialainen Oliver Krauss, yksi PURE-uppopalloklubin perustajista

oliver-krauss-foto.1024x1024Oliver Kraus perusti englannin ensimmäisen uppopallo kerhon PURE Underwater Rugby Clubin ystävänsä Robert Bonnarin kanssa. Seura sijaitsee Lontoossa. Hän päätti esitellä uppopallon brittiläiselle yleisölle ryminällä, sillä pian perustamisen jälkeen PURE:n joukkue lähti jo kansainvälisiä kilpailuja kohti. Krausilla on tavoitteet tiedossa, ja joukkue aikoo jatkaa treenaamistaan kohti mitalisijoja.

Kraus on alun perin slovakialainen. Tämä 33-vuotias mies päätti perustaa oman uppopallokerhonsa asuttuaan Britanniassa vuosikymmenen ajan. Hän oli pelannut uppopalloa useissa maissa ympäri maailmaa, ja yllättyi siitä, miten vähän tunnettu laji oli Brittein saarilla. Krausin oli mahdotonta löytää kerhoa, johon liittyä, ja jossa harrastaa lajia. Britanniassa uppopallon maanpäällinen sukulainen, rugby, onkin huomattavasti suositumpi laji.

Mies harrasti lajia kotonaan Bratislavassa asuessaan vielä Slovakiassa. Hän oli lajin kiihkeä harrastaja, ja pelasi myös ulkomailla Moskovassa, Münichissä ja Bostonissa Yhdysvalloissa. Englantiin hän päätyi asumaan sattumuksien kautta. Hänen oli tarkoitus viettää kuusi kuukautta Iso-Britanniassa, mutta hän päättikin hakea yliopistoon opiskelemaan Essexiin. Tutkinnon jälkeen Kraus päätyi työskentelemään tietokoneiden parissa ja asettui asumaan maahan. Koska hän ei pystynyt löytämään kerhoa uppopallon harrastamiseen, hän päätti perustaa sellaisen itse.

Kerhon perustaminen ei ollut aivan yksinkertaista miehelle. Yhdistynyt Kuningaskunta ei kuulu organisaatioon, joka hallinnoi uppopalloa, mikä monimutkaistaa uppopalloseuran perustamista maassa. Urheiluseurojen ja kerhojen on kuuluttava isompaan organisaatioon, jotta niille saa vakuutuksen, ja jotta tarvittava turvallisuus, koulutus ja säännöt saadaan järjestettyä. Tämän vuoksi Kraus ja Bonnar liittoutuivat British Sub Aqua Clubin eli BSAC:n kanssa. PURE on BSAC:n alainen seura. Ilman tätä seuran perustaminen olisi tullut liian kalliiksi uima-altaan vuokrakustannusten ja vakuutusmaksujen takia. Vuoden 2013 kesäkuussa seura viimein saatiin pystyyn Krausin ja Bonnarin lisäksi Gemma Wittsin ja Roy Sherwinin avustuksella.

Kraus kertoo, että seurassa on nyt 16 jäsentä. Mukana on myös yksi suomalainen nainen. Seura on jo edustanut Yhdistanyttä Kuningaskuntaa yhdessä kansainvälisessä turnauksessa ja saanut paljon julkisuutta. Vaikka menestystä ei tullut tällä kertaa, seura odottaa seuraavaa tilaisuutta näyttää kyntensä. Se ottaa vastaan uusia, kiinnostuneita jäseniä.