Suomen uppopalloliiga

Flag_of_Finland.svgSuomessa uppopalloa on pelattu 70-luvun alkupuolelta lähtien, eli lähes lajin alusta saakka. Kilpailuja on ollut lähestä alusta saakka. Nykyisin kansallisella tasolla pelataan miesten SM-sarjaa. Lisäksi Suomessa pelataan I- ja II-divisioonaa sekä nuorten SM-sarjaa. Joka vuosi järjestetään myös 3-5 uppopallon cup-turnausta. Kaikissa sarjoissa on suhteellisen kova taso, ja Suomen joukkueet menestyvät myös kansainvälisellä tasolla. Treenaus tapahtuu kotimaan kilpailuissa, joissa on kova taso ja aktiivinen osallistujakunta.

SM-sarjaa pelataan ympäri Suomea, joskin ottelupaikat ovat keskittyneet Etelä-Suomeen. Tampere, Hämeenlinna ja Seinäjoki ovat tavallisia kilpailupaikkoja, sillä niissä on hyvät puitteet ja vahva harrastajapohja. SM-kilpailuissa peliaika on 2 x 15 minuuttia tehokkaasti. Divarisarjoissa eli I- ja II-divisioonissa peliaika on 2 x 15min suoraa, mikä on sama myös A-nuorten sarjassa.

Jokaisella sarjalla on sarjapäällikkö, joka tekee peliaikataulut, ylläpitää pistepörssiä ja avustaa turnauksen järjestävää seuraa erilaisissa järjestelyissä. Sarjoissa pidetään pistepörssiä, johon merkitään korin syöttäjä korin tekijän lisäksi. Syöttäjä nostaa avoimen kämmenen ylös ja maalin tehnyt pelaaja nostaa nyrkkinsä merkiksi kirjurille. Tämä on tapa varmistaa, että oikeat tiedot kirjataan ylös.

Pistejärjestelmä on yksinkertainen. Pelin voittanut joukkue saa 3 pistettä, hävinnyt 0 ja tasapelistä saa yhden pisteen. Siinä tapauksessa, että joukkueet pelaavat tasapelin, heidän keskinäisten kohtaamistensa tulos ratkaisee. Tilanne ratkaistaan viimeistään maalierojen mukaan, eli tehtyjen korien ja päästettyjen korien erotuksen tai summan mukaan. Tätä järjestelmää noudatetaan kaikissa peleissä.

Sarjat pelataan aina kaksinkertaisina, eli jokainen joukkue pelaa kauden mittaan kaksi kertaa. Kaksi eniten pisteitä saanutta joukkuetta pääsee finaaliin pelaamaan mestaruudesta. 3. Ja 4. eniten pisteitä saaneet joukkueet kohtaavat pronssiottelussa. Kaava on sama kaikissa sarjoissa, ja sitä noudatetaan myös kansainvälisissäkin kilpailuissa.

Säännöt ovat tämänhetkiset viralliset uppopallon säännöt kaikissa sarjoissa. Viimeksi sääntöjä päivitettiin vuonna 2011. Uppopalloliitto pitää listaa karsinnoista ja kilpailuista sekä niiden sijainnista. He listaavat lisäksi osallistuvat joukkueet ja hakevat sarjavastaavia tapahtumia varten. Liiton kautta voi myös saada koulutusta tuomarointia tai valmennusta varten. Uutiset ja ilmoitukset tapahtuvat kätevästi liiton avulla. Myös voimassa olevat säännöt ovat saatavilla heidän kauttaan.