Suomen uppopallomaajoukkue

hqdefaultSuomessa on pelattu uppopalloa jo 70-luvulta, joten täällä on paljon kiinnostusta lajia kohtaan sekä vahvat perinteet. Pohjoismaat ovat maailman huippua uppopallossa. Suomella on maajoukkueet sekä naisille, miehille että nuorille, ja kaikki niistä ovat menestyneet kansainvälisissä kilpailuissa eri tasoilla. Joukkueet ovat ottaneet osaa sekä PM-, EM- että MM-tason kilpailuihin ja erilaisiin turnauksiin ympäri maailman.

Miesten maajoukkue on ollut olemassa jo muutaman vuoden kauemmin kuin Suomen naisten maajoukkue. Lajissa kilpaillaan myös paljon sekajoukkueilla, ja etenkin aikaisina vuosina ei järjestetty kilpailuja erikseen naisille. Uppopallosta on kuitenkin tullut suosittua myös naisten keskuudessa, joten erillisiä kilpailuja järjestetään fyysisten ominaisuuksien tasoittamiseksi.

Miesten maajoukkueessa pelaavat maalivahteina Marko Pitkänen, Jari Hovikorpi, Riku Riikonen, Roy Nurmi ja varalla Seppo Anttola. Suurin osa heistä on ollut mukana useissa menestyksekkäissä kansainvälisissä turnauksissa. Puolustajat ovat Jussi Jokinen, Jussi Marttila, Seppo Rantamäki, Kimmo Jouppi, Pasi Åman ja varalla Olli Korhonen. Joukkueen hyökkääjät ovat Rami Riikonen, Tomi Suomalainen, Janne Pykälistö, Marko Enberg ja Heikki Jokinen. Johdossa on joukkuessa A-P Kangas, valmentamassa Marko Enberg, Timo Ruohomäki, huoltaja Olli Korhonen ja hieroja Juuso Iso-Pietilä. Osa pelaajista on aloittanut uppopallouransa melko vasta, osalla on takana jo kymmeniä vuosia kokemusta. Monet ovat olleet mukana arvokisoissa, toiset ovat olleet mukana menestyksekkäissä PM-, EM- ja MM-kisoissa. Joukkueen kokoonpano vaihtelee jonkin verran.

Vuoden 2015 Kolumbian uppopallon MM-kilpailut joukkue jätti väliin. Lajin pienuuden ja amatööriluonteen takia ei joukkueilla yleensä ole suuria määriä rahaa käytössä, ja Suomen joukkueelle kävi niin, että hotellikustannukset nousivat hallitsemattomasti. MM-reissu vie aikaa noin kaksi viikkoa, eikä moni joukkueen pelaajista innostunut lähtemään Etelä-Amerikkaan saakka kilpailemaan joko töiden tai muiden syiden vuoksi. Joukkueen päävalmentajan mukaan heillä ei olisi ollut realistisia mahdollisuuksia voittoon, ja mitalisijakin olisi ollut haastava saavuttaa. Kustannuksiin nähden menestysmahdollisuudet olivat siis heikot.

Vuonna 2007 joukkue voitti maailmanmestaruuden, mutta seuraavissa kisoissa jäi neljänneksi. Päävalmentajan arvioiden mukaan Kolumbian kisoissa sijoitus olisi voinut jäädä huonommaksikin. Miesten joukkueista usea joukkue jäi pois kilpailuista: esimerkiksi Venäjä, Italia ja Tsekki jäivät ulkopuolelle. Moni moitti kilpailujen sijaintia. Suurin osa aktiivisista joukkueista sijaitsee Euroopassa, joten kisojen järjestäminen Euroopan ulkopuolella ei ollut valmentajien mielestä kustannustehokasta.