Uppopallo saavuttaa suosiota eri puolilla maailmaa

Uppopalloa pelanneet ja lajia muuten seuranneet tietävät kyllä, että uppopallon perinteisimpiä maita ovat Saksa, Ruotsi, Norja, Suomi, Tanska ja Venäjä. Nyt parin viimeisen vuosikymmenen ajan mukaan on kuitenkin tullut yhä enemmän uusia pelaajia ympäri maailmaa. Tämä uusi ilmiö onkin otettu vastaan iloisesti ja kiinnostuneesti, sillä lajin elinvoimaisuus ja monimuotoisuus ovat uusien ja innokkaiden maiden myötä taattu toivottavasti pitkäksi aikaa.

Ei ole mitään selkeää syytä sille, miksi uppopallo oli aluksi ennen kaikkea pohjoismaalaisten pelaajien suosiossa saksalaisten ohella, eikä se aluksi saanut otetta esimerkiksi muista keskieurooppalaisista. Loppujen lopuksi lajissa tarvitaan ainoastaan tarpeeksi suuret ja voimakkaat keuhkot, kyky pysytellä rauhallisena veden pinnan alapuolella sekä myös taito liikkua sutjakkaasti ja sulavasti vedessä. Mikäli laji siis innostaa, voi siinä kehittyä varsin helposti ahkeralla treenaamisella.

underwater ballUppopallo on muun muassa saanut huomattavasti huomiota osakseen Australiassa, jossa laitesukeltamisella on pitkä historia maan upean rannikon ansiosta. Lisäksi rugby on Australiassa äärettömän suosittu ja rakastettu urheilulaji. Tämän vuoksi tuntuukin luontevalta, että juuri siellä myös uppopallo saisi yhtä lämpimän vastaanoton – onhan uppopallo tavallaan rugbylle sukua ja sen englanninkielinen nimikin viittaa vedenalaiseen rugbyyn. Australiassa uppopalloa ei kuitenkaan juurikaan edes tunnettu vielä 90-luvulla. Siinä missä saksalaisissa sukelluskerhoissa alettiin harjoitella uppopallon pelaamista, ei Australiassa oltu kuultu lajista lainkaan vielä muutaman kymmenenkään vuoden kuluttua lajin syntymisestä. Moni australialainen kertookin tutustuneensa lajiin vasta Euroopassa matkustaessaan. Näiden matkailijoiden ja vaihto-opiskelijoiden myötä uppopallo siirtyi pikkuhiljaa myös Australiaan. Aivan ensimmäinen uppopallojoukkue perustettiin sydneyläisessä yliopistossa, mutta tätä nykyä uppopalloseuroja löytyy käytännössä katsoen melkeinpä jokaisesta suuremmasta kaupungista maassa.

Toinen esimerkki lajin suosion kasvusta löytyy hiukan lähempää – nimittäin Iso-Britanniasta. Siellä laji on edelleenkin hyvin tuntematon, mutta maassa on jo oma uppopallojoukkue, joka on kilpaillut menestyksestä jo muutaman vuoden ajan erilaisissa kansainvälisissä kisoissa. Koska laji on niin tuntematon Iso-Britanniassa, on paikallisiin uppopalloseuroihin ollut melko hankala värvätä uusia pelaajia. Ajan myötä tilanne on kuitenkin helpottunut ja vähitellen sukeltamisesta ja vedessä olemisesta pitävät ovat löytäneet tiensä lajin pariin.