Uppopallon historiaa

Oletko koskaan miettinyt, mistä niinkin erikoinen laji kuin uppopallo on saanut alkunsa? Kuka on ylipäätän keksinyt, että pallolla voisi pelata jännittäviä otteluita vedenpinnan alapuolella? Uppopallon juuret juontavat Saksaan, jossa se tunnetaan nimellä unterwasserrugby. Laji sai alkunsa siksi, että sukeltajat kaipasivat veden alla suoritettavia aktiviteetteja, joiden avulla he pystyivät treenaamaan myös talvisin, kun he eivät käyneet sukeltamassa. Kiitos lajin syntymisestä kuuluu miehelle nimeltä Ludwig von Bersuda, joka kehitti tämän vedenalaisen pallopelin.

underwater rugbyVon Bersudan aloitteesta uppopallo syntyi saksalaisessa Kölnin kaupungissa verrattain myöhään, nimittäin vuonna 1961, joten kovinkaan pitkään laji ei edes ole ollut olemassa. Syystä tai toisesta uppopallosta tuli varsin nopeasti erittäin suosittu laji juurikin Pohjoismaissa Saksan lisäksi. Lajia käytiin esimerkiksi esittelemässä Tanskassa vuonna 1973 ja Suomessa vuonna 1975 ja se sai välittömästi kiinnostuneen ja ilahtuneen vastanoton molemmissa maissa. Vastaavasti lajiesittelyt Itävallassa ja Belgiassa eivät olleet jostain syystä aivan yhtä onnistuneita, vaan kesti vielä pari vuosikymmentä, ennen kuin sielläkin alettiin harrastaa uppopalloa tosissaan.

Ensimmäiset uppopallon Euroopan mestaruuskisat järjestettiin 1970-luvun lopussa ja silloin toisistaan ottivat mittaa Saksa sekä kaikki Pohjoismaat eli Suomi, Ruotsi, Norja sekä Tanska. Sittemmin laji on kuitenkin kasvattanut suosiotaan toki muuallakin ja nykyään lajissa järjestettävissä maailmanmestaruuskisoissa osallistuvia maita on mukana yleensä yli kymmenen. Uppopalloa pelataan tätä nykyä tietysti Pohjois-Euroopan ohella myös muualla maailmassa. Se on verrattain suosittu esimerkiksi Yhdysvalloissa, Kanadassa, Kolumbiassa, Etelä-Afrikassa, Singaporessa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Uppopalloliittoon kuuluvat myös jäsenmaina yllämainittujen lisäksi Itävalta, Kypros, Tsekki, Bosnia-Hertzegovina, Sveitsi, Turkki, Venezuela, Italia, Espanja, Japani, Hong Kong sekä Venäjä.

Uppopallossa pelataan nykyään mestaruudesta sekä EM- että MM-tasolla. Aikuisten joukkueet ovat kisanneet Euroopassa mestaruudesta jo vuodesta 1978 lähtien ja 80-luvun puolivälissä myös nuoret ovat ryhtyneet kilpailemaan mestarin tittelistä. Maailmanmestaruudesta uppopallosta ollaan mitelty vuodesta 1980 lähtien. Euroopassa tunnetaan jopa tasokas ja jännittävä uppopalloliiga, jossa Euroopan huippujoukkueet haastavat toinen toisensa. Tällä hetkellä vahvimpia Euroopan liigassa ovat joukkueet Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa sekä Venäjällä, mutta haastajia löytyy monelta taholta.