Uppopallon säännöt

422977-underwater-rugbyUppopallossa kenttänä toimivan altaan syvyys on 3,5 – 5 metriä. Sen leveys on 8 – 12 metriä ja pituus 12 – 18 metriä. Reunoilla sijaitsevat vaihtoalueet ja niiden penkit, sekä jäähypenkit. Pelissä on mukana kaksi vesituomaria sekä yksi maatuomari. He ohjaavat peliä veden läpi, kuuluvat summerin sekä käsimerkkien avulla. Altaan pohjassa on yksi tuomari, joka käyttää paineilmalaitteita, maatuomarilla puolestaan ovat apuna ajanottaja, kirjuri sekä vaihtojen valvoja.

Maaleina toimivat kaksi lujaa metallista koria, jotka sijaitsevat altaan pohjalla kummankin päädyn keskellä vasten seinää. Maali on 45 cm korkea ja 40 cm leveä. Pallo on muovia, täytetty suolavedellä ja väriltään mustavalkoinen tai punainen. Sen on tarkoitus upota noin metri sekunnissa.

Pelin alussa pallo on keskellä kenttää altaan pohjassa. Molemmat joukkueet ovat korilinjalla vedessä, koskettaen seinää ainakin toisella kädellä. Peli käynnistyy maatuomarin äänimerkistä ja joukkueet sukeltavat kohti palloa. Pelaajat sukeltavat 10 – 40 sekuntia kerrallaan ja ovat vedessä 1-2 minuuttia kerrallaan. Pelin tavoite on saada pallo vastustajan koriin. Yhdessä on helppo ohittaa vastustaja, mutta korin teko on haastavaa. Maalin jälkeen palataan omiin päätyihin, ja koritettu joukkue hyökkää äänimerkin soitua.

Peliaika on 2 x 15 minuuttia ja erien välissä on 5 minuuttia taukoa, jolloin joukkueet vaihtavat puolia. Kussakin joukkueessa pelaa yhteensä 6 pelaajaa kerrallaan, 3 kummastakin joukkueesta on vaihdossa ja yhteensä 3 reservissä. Vaihdot tapahtuvat lennosta ja reservipelaajan saa vaihtaa kaksi kertaa.

Pelaajat pelaavat usein monia eri pelipaikkoja – maalivahti ja keskushyökkääjä pelaavat lähes identtisiä rooleja pelissä. Pelaajilla on kuitenkin omat paikkansa, joihin he erikoistuvat. Lähes jokaisella pelaajalla on vaihtopelaaja. Kentällä on oikea ja vasen puolustaja sekä vastaavat hyökkääjät, keskushyökkääjä ja maalivahti.

On kiellettyä lyödä, potkaista tai kuristaa vastustajaa. Myöskään varusteita vastaan ei saa hyökätä. Pallotonta pelaaja ei saa pitää kiinni tai taklata. Pallon haltija saa tarttua pallottomaan pelaajaan. Pelaajan on päästettävä irti, kun pallo irtoaa. Koria tehdessä koriin ei saa tarrata ja korin voi peittää vain vartalolla. Jälkipelistä seuraa rangaistus. Palloa on kiellettyä heittää tai kuljettaa veden pinnan yläpuolella.