Uppopalloon tarvittavat varusteet

nose-clip-swimming-beach-underwater-necessaryUppopallo ei yleisesti ottaen vaadi paljon varusteita, mutta siinä kuitenkin käytetään enemmän välineitä kuin esimerkiksi uinnissa. Varusteet tehostavat uintia ja pelaamista, sekä auttavat seuraamaan peliä paremmin. Joitakin välineitä käytetään myös suojina. Pelivälineisiin kuuluvat snorkkeli, maski, korvasuoja, räpylät ja miehillä alasuoja. Pelaajat käyttävät myös valkoisia tai sinisiä uima-asuja, lakkeja ja rannenauhoja riippuen siitä, kummalla puolella he pelaavat.

Maskin tärkein ominaisuus on tiiviys. Niitä on useita malleja, joten jokainen voi löytää omaan kasvonmuotoonsa tiivisti sopivan maskin. Maskissa on lämpökarkaistu lasi, joka suojaa silmiä sirpaleilta rikkoutumisen varalta. Sen näkökentän pitäisi olla niin laaja kuin mahdollista, ja pienempi ilmatilavuus on käyttömukavuuden kannalta parempi. Ilmatilavuus on tärkeämpi kuin näkökenttä, sillä näkökenttää saa laajennettua päätä kääntämällä. Niihin voi saada optisesti hiotut linssit, tosin moni silmälaseja tarvitseva pelaaja käyttää kertakäyttöisiä piilolinssejä. Remmit kannattaa tehdä joustamattomasta materiaalista, kuten repun hihnasta, jolloin maski ei täyty vedestä tai liiku paikaltaan, sillä se saa kevyitä iskuja jatkuvasti.

Snorkkeli on putki, joka tulee kiinnittää maskin remmiin, ja jossa on hampaiden väliin laitettava suukappale. Sen on oltava halkaisijaltaan tarpeeksi suuri, mutta pituudeltaan tarpeeksi pieni, jotta vaihtumatta jäävä ilmamäärä pysyisi niin pienenä kuin mahdollista. Näin sen tyhjennys onnistuu myös nopeammin kuin ilman otto. Jos snorkkeli on liian pitkä, sitä voidaan lyhentää vaikka veitsellä. Liian lyhyeksi snorkkelia ei kuitenkaan kannata leikata. Katkaistut reunat on hiottava tai leikattava pyörämmiksi, jotta ne eivät aiheuta vahinkoja. Liian kova snorkkeli voi myös aiheuttaa vaaratilanteita kanssapelaajille. Kun snorkkelin pään puristaa lyttyyn, se on sopiva.

Umpikantaräpylät ovat yleisimmät räpylät uppopallossa keveytensä vuoksi. Niissä ei myöskään ole solkia, jotka voisivat aiheuttaa vaaratilanteita. Niitä saa pehmeämpinä ja jäykempinä, ja sopivuus kannattaa testata ennen ostamista.

Lakki on joko sininen tai valkoinen, ja siinä tulee olla korvasuojat sekä pelinumero. Korvasuojus suojaa korvanlehteä repeämiseltä ja tärykalvoja puhkeamiselta. Lisäksi miehet käyttävät alasuojia. Ne voivat olla samanlaisia kuin jääkiekossa käytettävät suojat. Osa pelaajista käyttää myös hammassuojia, jotka suojaavat ylähampaita. Tällainen malli ei häiritse hengitystä.