Uppopalloturnaukset

UWR_tackle_in_SydneyUppopallossa pelataan useita turnauksia sekä kotimaassa että ulkomailla. Suomessa lajista ollaan erittäin innostuneita, ja cup-otteluita riittääkin koko vuodelle. Niihin voi osallistua ympäri maata eri ikäluokista ja monella eri tasolla. Sekä nuorilla, miehillä että naisilla on kovatasoiset kilpailut, ja Suomen joukkue pelaakin myös kansainvälisellä tasolla.

Kotimaassa järjestetään turnauksia useilla paikkakunnilla, kuten Seinäjoella, Hämeenlinnassa, Tampereella, Kokkolassa, Raumalla, Rajamäessä ja Espoossa. Uppopalloliitto jakaa kattavasti tietoja erilaisista kilpailuista ja tapahtumista uppopallon saralla kotimaan lisäksi myös ulkomailla. Turnauksia on lukuisia, joten esittelemme vain osan niistä.

Kotimaassa pelataan keväisin Vesikko cup-turnaus. Se on kaksipäiväinen tapahtuma, joka järjestetään Kouvolassa. Turnauksessa noudatetaan CMAS:in virallisia uppopallon sääntöjä tietyin muutoksin: pelialue on pituudeltaan 12 metriä, leveydeltään 10 metriä ja syvyydeltään 4 metriä. Pelijärjestelmässä käytetään yksinkertaista sarjaa; uusi peli käynnistyy 20 minuutin välein; peliaika on 15 minuuttia suoraa; suurin maaliero, joka merkitään pöytäkirjoihin on 5; rangaistuspallo kestää 30 sekuntia ja jäähy kestää 1 minuutin siitä, kun pallo on takaisin pelissä; palloa saa pelata korin takaa; pelin aikana ei saa suorittaa vaihtoja; tasapistetilanteessa maaliero ratkaisee; ja protesti on jätettävä 15 minuuttia ottelun päättymisestä. Muutoksia näihin sääntöihin saattaa tulla. Turnauksia varten voi saada hotellimajoituksen sopimushinnalla.

Kansainvälisistä turnauksista esimerkiksi Styrian Panther on tunnettu. Se järjestetään heinäkuussa Itävallan Grazissa. Turnausta on järjestetty jo 15 kertaa. Styrian Panther kestää kaksi päivää, ja sen aikana järjestetään erilliset turnaukset miehille ja naisille. Majoitus järjestetään edullisesti leirintäalueella. Turnauksen kruunaavat suuret grillijuhlat illallla.

Lisäksi on tietenkin SM-, PM-, EM- ja MM-turnauksia, jotka järjestetään eri paikoissa. Suomen maajoukkueet osallistuvat aktiivisesti kansainvälisiin kilpailuihin ja kotimaankin kilpailuissa on kova taso. Mitaleita on tullut eri cup-kilpailuista, mutta myös EM-, PM- ja MM-tasolla niin miesten kuin naistenkin joukkueille, ja nuoretkin ovat menestyneet eritasoisissa turnauksissa.

Suomen uppopalloliitto välittää tietoa sekä kotimaassa että ulkomailla tulevista ajankohtaisista turnauksista. Heiltä saa yksityiskohtaista ajan tasalla olevaa informaatiota majoituksesta, säännöistä, aikatauluista ja lisäksi he auttavat värväämään työntekijöitä ja vapaaehtoisia kotimaan turnauksiin.